We hebben allemaal wel al eens gezien op de televisie hoe het onderwijs er in Japan of China aan toe gaat. Urenlang werken kinderen aan hun schoolwerk om toch de allerbeste van de klas te kunnen zijn. Ouders die hun kinderen dwingen meer en meer te studeren om een hoge opleiding te kunnen volgen. Wij denken dat het enkel in deze landen gebeurt maar het gebeurt ook hier bij ons. Iedereen die hier in België op school zit volgt ook prestatiegericht onderwijs en we moeten dit echt minderen en trachten over te schakelen naar procesgericht onderwijs.
Procesgericht onderwijs, wat is dat nu precies? Bij procesgericht onderwijs gaat het over de ontwikkeling van de persoon zelf, men kijkt naar de talenten van elk individu en laat de kinderen zelf beslissen wat voor hen belangrijk is. We kunnen het eenvoudig onderwijs op maat noemen. Door dit systeem toe te passen worden de kinderen minder onder druk gezet want ze hoeven zich niet steeds te bewijzen. In prestatiegericht onderwijs daar in tegen is dat wel het geval. Kinderen worden daarbij te veel gepusht om goede punten te halen. Het is niet de eerste keer dat een kind bezwijkt onder die druk. Er is zelfs een documentaire over gemaakt door Vicky Abeles, een Amerikaanse moeder waarvan het kind door dat systeem helemaal is afgetakeld. Ook Japan is heel gekend om zijn strenge systeem en daar zijn veel jongeren die bezwijken onder de extreme druk en zelfmoord plegen. Ook zeer verontrustend zijn de cijfers voor studenten, waardoor het aantal zelfdodingen bij jeugd onder de 20 jaar steeg met ongeveer 20%, dit is wel van 2006-2007.
Kinderen in procesgericht onderwijs zijn gelukkiger en daar is een logische verklaring voor. Zoals al eerder vermeld, wordt er bij procesgericht onderwijs rekening gehouden met de talenten van het kind zelf en kunnen ze mee beslissen wat ze voor zichzelf belangrijk vinden en wat niet. In tegenstelling tot prestatiegericht onderwijs waar alles opgelegd wordt. Bij gevolg is het normaal dat de kinderen blijer zullen zijn. Als ze bijvoorbeeld goed zijn in talen en minder in wiskunde kunnen ze zich meer toeleggen op talen en op die manier zullen ze zich beter ontwikkelen. Het vak waarin ze wat minder zijn wordt daarbij niet vergeten maar er wordt extra begeleiding op eigen tempo en niveau voorzien. Dit in tegenstelling tot prestatiegericht onderwijs waar aan alle kinderen hetzelfde leerpakket gegeven wordt en zo doende heel veel druk wordt uitgeoefend op de leerlingen.
Misschien nog één van de belangrijkere argumenten is dat blijkt dat jongeren die procesgericht onderwijs volgen makkelijker voor zichzelf kunnen uitmaken wat ze later als job willen beoefenen. Voor hen is het dus al duidelijker welke job er bij hen past omdat ze gedurende hun opleiding hun eigen talenten hebben ontdekt en deze hebben kunnen ontplooien.
Niet iedereen is gelijk, daar kan en moet rekening mee gehouden worden en daarom moet prestatiegericht onderwijs verminderen.
Niet iedereen is gelijk, daar kan en moet rekening mee gehouden worden en daarom moet prestatiegericht onderwijs verminderen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten